Doktorlarımız

Şeker hastalığının belirtileri nelerdir? Şeker hastalığı çeşitleri! Bayramda şeker hastaları..

Şeker hastalığının belirtileri nelerdir? Şeker hastalığı çeşitleri! Bayramda şeker hastaları.., doktor sitemizde, Şeker hastalığının belirtileri nelerdir? Şeker hastalığı çeşitleri! Bayramda şeker hastaları.. başlığı altında sağlığımız için Şeker hastalığının belirtileri nelerdir? Şeker hastalığı çeşitleri! Bayramda şeker hastaları.. ile alakalı geniş bir şekilde bilgiler aktaracağız..

Şeker hastalığının belirtileri nelerdir? Şeker hastalığı çeşitleri! Bayramda şeker hastaları..

Sinsi hastalıklardan birisi olan şeker hastalığı genetikseldir. Kişinin yaşam değerini olumsuz etkileyen şeker hastalığı genelde ileri yaşlarda tamamen görülmektedir. Şeker oranı yüksek besinlerden uzak durması gereken bu hastalık ile ilgili araştırma konusu olanları araştırmaya koyulduk. Özellikle bayramlarda tatlı tüketimi hususunda uzman kişiler şeker hastalarına dair ciddi uyarıda bulundu. Şeker hastalığının belirtileri nelerdir?

Pankreas adlı salgı bezinin kana yeterli miktarda insülin hormonu üretememesi veya üretilen hormonun yeterli derecede kullanılmaması sonucu yaşanan hastalık sürecine diyabet denir. Midenin arka bölümünde bulunan pankreas organı besinler aracılığıyla alınan maddeleri ayırarak kana insülin hormonu salgılanır. Bu işlem aşırı yapıldığında karaciğerin yağlanmasına neden olur. 2012’de yapılan istatistiksel veri çalışmalarında şeker yani diyabet hastalığının 1.5 milyon birinin ölümünün doğrudan sebebi olarak gözlemlenmiştir. Diyabet kandaki insülin değerlerinin yükselmesi veya azalmasıyla görülmektedir. Aynı zamanda normal olarak idrarda görülmeyen şeker normalin üstüne çıktığından burada bile görülür. İki çeşit diyabet mevcuttur. Bunlardan biri Tip 1 diğeri Tip 2’dir. 

uzmanlar şeker hastalarını baklava tüketimi konusunda uyardı

UZMANLARDAN ŞEKER HASTALARINA ŞERBETLİ TATLI UYARISI!

Bayram günü geleneksel evlerde pişirilen baklavalar hususunda İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen, şeker hastalarını uyardı. Gönen, şeker hastalarının şerbetli ve çikolatalı besinlerden kesinlikle uzak durması gerektiğini dile getirdi. Gönen “Şekerli yiyecek ve içeceklerden kesinlikle uzak durulmalı. Beyaz ekmek tüketiminden kaçınılmalı ve daha çok çavdar ve yulaf ekmeği tüketilmeli. Bayram sofralarında mühim yer tutan hamurlu ve şerbetli tatlılardan uzak durulmalı. Kızartma yerine haşlanmış gıdalar tercih edilmeli. Diyabet hastalarının evde kalmaları tamamen hareketsiz olacakları manasına gelmez. Bu zamanda evde de uygulanabilecek basit egzersizleri yapabilirler” şeklinde konuştu. 

şeker hastalığının çeşitleri nelerdir

ŞEKER HASTALIĞININ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Hem çevresel hem de genetik olarak yaşanan şeker hastalığı Tip 1ve Tip 2 olarak iki çeşidi mevcuttur.  Tip 1’e genetik etkenlerin bunun yanında  kan şekerinin düzenlenmesinde görev alan insülin hormonunu üretimi yapan pankreas organına zarar veren virüsler ve vücut savunma sisteminin güçsüzleşmesi de hastalığa neden olan etkenlerdir. Yaygın olarak görülen Tip 2’ye ise aşırı kilo, ilerleyen yaş, stres, hareketsizlik ev gebelik sırasında aniden değişen hormonsal etkenler neden olmaktadır. Kanda bulunan şekerli hücrelerin insilün hormonunu dengelemede pasifleşmesi ile görülmektedir. Kandaki insülin yükseldikçe bazı komplikasyonlara da neden olmaktadır. Böbrek yetmezliği, görme kaybı, kalp krizi, felç ve bacak ampütasyonu gibi durumlar bu komplikasyonlar içinde yer alır.

ŞEKER HASTALARI

GENEL ŞEKER(DİYABET) HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Nedensiz başlayan kilo kaybı,

Sık sık idrara çıkmaya bağlı yaşanan uyku bozukluğu,

Sürekli yemek yeme isteği olmasına rağmen yorgun hissetmek,

Vücut ısısında ani düşme ve yükselmeye bağlı ağzı kuruluğu,

Aniden gelişen görme kayıpları,

El ve ayak parmak uçlarında karıncalanma,

Vücut hareketleri sırasında ağrı hissetme,

– Ağızda uyuşma motor hareketlerinde kısıtlanma, 

Kalp ritim bozukluğu, panik atak ve kalp çarpıntısı olmamasına rağmen kalbin bi hayli hızlı atması gibi belirtiler diyabet hastalığının habercisi olabilir.

ŞEKER HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Açken yapılan kan ve idrar testi ile şeker ölçümüne bakılır. Burada şeker olası gerekenin üzerinde seyrediyorsa uzman ilaç ve diyet nasıl tedavi edileceği uygular. Karbonhidratlı besinler şeker oranının olumsuz etkilediğinden uzman kişiler ilk olarak bu gıdaların azaltımasını öneriyor. Aynı zamanda şeker hastalığı ve nasıl tedavi edileceği sürecinde vücutta bazı sağlık poblemlerina zemini hazırlayabilir. Bundan dolayı uzman hastanın düzenli kontrollere gelmesi gerektiğini vurguluyor. 

şeker hastaları hangi besinleri tüketmeli

ŞEKER HASTALARI HANGİ BESİNLERİ TÜKETMELİ?

Şeker hastalığı farklı komplikasyonlara neden olmaktadır. Misal verilecek olursa kalp ve damar tıkanıklığı bu hastalıklar içinde yer alır. Bunların önüne geçmek için özellikle omega-3 yağ asitleri iyi gelir. Bundan dolayı uzman kişiler şeker hastalarına balık tüketimini tavsiye eder.

Tıkanan damarlar kötü kolesterol düzeysinin yükselmesine neden olmaktadır. Kötü kolesterol düzeysini düşürmede etkili besin ise zeytinyağıdır. 

İnsülin direncini artırmada etkili olan üzüm çekirdeği ve yeşil çay düzenli tüketilmesi tavsiye edilir. 

İnsülin salgılanması için kanın sulanması gerekir. Bunun içinde etkili olan domates suyudur. Lakin domates suyunun taze sıkılması gerekir.

Aynı zamanda şeker hastalarının yoğurt, süt ve peynir gibi gıdaları yağsız tüketilmesi tercih edilmelidir.

Ayrıca lifli gıdalarda vücuttaki metabolizmayı hızlandırarak kandaki şeker düzeyini kontrol eder. 

PEKİ RAMAZAN AYINI ŞEKER HASTALARI NASIL GEÇİRMELİ?

Ramazan ayında şeker hastalarının uzman doktorlara danışarak oruç tutmaları gerekiyor. Derecesi olan şeker hastaları bu hususta dikkat etmesinde yarar var. Aksi halde uzun süreli açlık ve susuzluğa bağlı ciddi hastalıklar ortaya çıkabilir. Ayrıca şeker hastalığının şiddeti artabilir. Oruç tutacak olan diyabet yani şeker hastaları da uzman kişilerın tavsiye ettiği gıdaları tüketmesi gerekir. Ramazan ayında şeker hastaları neler yapmalı, nasıl beslenmelidir? Sizler için bu sorunun cevabını Yasemin.com editörlerinden Busenur Çalık, Medipol Mega Üniversite Hastanesi Endrokrinoloji uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı’ya sordu. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Gaziantep Oto Kiralama Gaziantep Havalimanı Transfer PDF kitap indir